mtoto tanzanias Historie
De første frø til Mtoto Tanzania blev sået i 2011, da Laura Olsen og Katrine Gaardsted rejste til Tanzania for at blive frivillige på et børnehjem. Børnehjemmet hed Genesis Orphanage og lå i Kisongo, der er en lille by i Arusha-distriktet.
De blev hurtigt tætte med både børn og medarbejdere på børnehjemmet, og da de kom hjem, kunne de ikke slippe projektet. Det havde gjort stort indtryk at møde de mange børn, der allerede fra livets start stod uden muligheder. De begyndte at indsamle penge hjemme fra Danmark, og før 2011 var omme, havde Laura og Katrine stiftet en dansk forening, der delte navn med børnehjemmet; Genesis Orphanage.
Året efter rejste Lauras søster, Line Olsen, til selvsamme børnehjem. Line tilbragte to måneder i Kisongo, hvor hun begyndte at opbygge et netværk af lokale. Da hun kom hjem, slog hun sig til Laura og Katrines arbejde og var med til at afholde alverdens støtteevents i deres lokalsamfund. Til ét event fik de samlet penge ind til et nyt toilet, og til et andet event; et nyt tag. Efterhånden fik de nok penge til at bygge et nyt hus til børnehjemmet. Kort efter begyndte de at finde danske sponsorer, der sikrede, at børnene fra Genesis Orphanage kunne komme i en god skole. Projektet voksede, og der blev taget flere og flere børn ind på børnehjemmet.
I 2014 trådte Line ind i bestyrelsen og foreningen skiftede navn til Mtoto Tanzania, der betyder et barn i Tanzania på swahili.
I år 2015 boede Line i Arusha i et halvt år, mens hun ledte efter det rigtige sted at åbne Mtoto Orphanage; et nyt børnehjem med fokus på tryghed og god skolegang. Det blev til den lille, frodige by Maji Ya Chai, der ligger for foden af Mount Meru. Børnehjemmets daglige drift har fra første dag været drevet af Clara Chinyuka – eller aunt Clara, som børnene kalder hende.
De følgende år boede Line delvist i Arusha. I starten opsøgte hun lokale stammeledere, når der var plads til nye børn – i dag er Mtoto Tanzania et kendt navn i området, som mange selv henvender sig til, hvis de kender børn, som har brug for hjælp.
I år 2021, 2022 og 2023 åbnede Mtoto Tanzania tre nye familiehjem med navnene Tumaini Home, Tumaini Family og Tumaini Topsil. Tumaini betyder håb på swahili, og det er præcis hvad hjemmene ønsker at give børnene. Familiehjemmene har omkring 5-8 børn hver og minder på mange måder om en slags plejefamilie.
Både børnehjemmet og familiehjemmene er dog ikke helt som vi kender botilbud i Danmark. Her er der ikke pædagoger med vagtskifte – i stedet bor henholdsvis Clara, Anastasia, Frida og Merysiana døgnet rundt med børnene, og deraf kommer kaldenavnene aunt eller mama.
Selvom Mtoto Tanzania stadig er drevet af frivillige, er det langt fra det lille projekt, det startede som. Foreningen er vokset, og der er kommet flere sponsorer til, som har givet mulighed for at hjælpe flere børn og udvide gang på gang. I dag støtter Mtoto Tanzania mere end 50 børn i det nordlige Tanzania ved at sikre tryghed, pleje og god skolegang.
Målet er at fortsætte udviklingen, så vi kan støtte endnu flere børn i fremtiden.